Jag tänkte att det skulle vara bra, att som nybörjarvikare att ha något att träna på, men som samtidigt blir något.

IMG_3897

En del börjar direkt med mer avancerade saker, medan andra vill göra provlappar. Då fick jag idén att göra en enda stor provlapp av fasta maskor med enkel dekoration. Kanske är det till hjälp för någon! Det är också en väldigt bra ”sitta-framför-tv.n”-virkning, för den vana virkaren (kort beskrivning finns inom parentes precis i början av varje varv, hoppa sedan till Dekoration för randning).

Edit 20161004 – Nu har @virkat_kaos, @annavirkpanna (Instagram) och jag kommit överens om att mynta uttrycket ”ytliga smygmaskor” för dessa smygmaskor som virkas ovanpå arbetet). 

IMG_3810

Genom den här kudden går det att öva på flera saker:

– fasta maskor och smygmaskor

– var andra maskan på ett varv ska virkas

– var sista maskan på ett varv ska virkas

– att virka jämnt

– att få raka kanter

– att göra hörn

Mönstret och garnåtgången avser endast en framsida, så vill man ha en virkad baksida kan man virka en likadan sida eller varför inte mormorsrutor som också finns med längre ned i inlägget.

IMG_3893

Virka på & Lycka till!

Jag lägger ner mycket tid och kärlek både på att göra mönster och lägga ut dem på bloggen! Jag delar mina mönster gratis och om du virkar efter dem och lägger ut i sociala medier, kom ihåg att länka eller hänvisa till mönstret eller www.fingerscroched.se! Det är också roligt om du taggar dem med #fingerscroched, så även jag kan få ta del av ditt alster! 

Följ FingersCroched på Instagram och Facebook!

———————-

Mönster

Lättvirkad kudde med randmönster

– FingersCrochedDesign –

Garn: Scheepjes Stone Washed XL, 70 % bomull/30 % akryl

Garnåtgång: 4 st av 843 Black Onyx, 1 st vardera av 848 Corundum Ruby, 850 Garnet samt 860 Rose Quartz (OBS! Av de rosa färgerna blir det en del rester och vill man bara ha en rosa nyans räcker det med ett nystan) För garn även till mormorsrutekudden, lägg till ett nystan vardera av färg 848 och 850.

Nålstorlek: 5 och 8 (funkar med 5-7 också)

Övrigt material: Tygstycke till baksida samt innerkudde alt färdig prydnadskudde, synål, tråd, fästnål, sax.

Färdig storlek: ca 45 x 45 cm

Förkortningar

m = maska

lm = luftmaska

sm = smygmaska

fm = fast maska

lmb = luftmaskbåge

vlm = vändluftmaska

v = varv

Så här virkas en fast maska:

1. Stick nålen genom båda maskbågarna på en maska

2. Gör ett omtag kring garnet

3. Dra garnet genom de båda maskbågarna (2 m på nålen)

4. Gör ett omtag kring garnet

5. Dra garnet genom de båda maskorna

IMG_3786

——————–

Start:

1. Använd svart färg och nål 5. Gör en löpögla och därefter 40 lm

Varv 1: (1 fm i varje m)

2. Stick nålen i den 2:a lm från nålen och gör 1 fm.

3: Gör sedan 1 fm i övriga luftmaskor varvet ut (40 m)

4. Efter den sista maskan på varje varv virkas 1 vlm som ersätter den första fm på nästa varv.

IMG_3835

Varv 2-70 (eller tills arbetet är kvadratiskt): (1 fm i varje m varvet ut)

När vändluftmaskan (vlm) är gjord, gäller det att virka nästa fm i rätt maska. Ett vanligt misstag är att virka i den maska som sitter precis under vlm, men då ökar varvet med en maska. Virka därför nästa maska i den maska där nålen sitter (bild 1-2)

IMG_3805

(En del väljer att virka fm i samma m, men räknar inte lm, utan har den bara för att lättare komma åt maskan i vändningen. Se nästa bild. Det kan bli lite förvirrande om man får olika råd kring hur och var man ska virka andra maskan på varvet, så det är bra att känna till skillnaden.)

För att komma längst ut i kanten på varje varv är det viktigt att vara uppmärksam. Det är lätt att missa den lilla vlm som ligger dold i kanten och missar man den minskar varvet med en maska, vilket gör att kanten successivt blir snedare och snedare. Även om det känns tajt, så ska nålen in i maskan för att få den sista fm och därmed en rak kant. Ett tips är att sätta en liten markör eller garnsnutt precis efter vlm, så syns den lättare och det märks om man missar den.

 IMG_3804

Efter 70 varv eller så många som behövs för att få en kvadratisk bit, ser arbetet ut så här:

(OBS! Garnet behöver inte klippas av, det ska användas igen)

IMG_3808

Dekoration

Som dekoration virkas smygmaskor på ovansidan av arbetet. På engelska kallas det ”surface stitches”, men på svenska känner jag inte till något annat ord än just smygmaskor.

Gör så här:

Börja med färgen Garnet och byt till nålstorlek 8 (det går bra med en annan storlek också, men dra lite i för att få en större ögla). Se till att inte virka för hårt.

1. På framsidan finns tydliga ”spår” mellan två rader av fm ca 8 spår eller 16 varv in. Lägg garnet under arbetet och fånga upp det i utkanten av ett spår

2. Stick nålen i närmaste hålrum mellan två maskor

3. Fånga upp garnet på baksidan (troligtvis behöver du vika undan arbetet)

4. Dra garnet genom hålet upp till framsidan

5. Dra öglan genom maskan, så det endast är en kvar på nålen (kan behöva lite draghjälp)

IMG_3809

Fortsätt därefter (totalt 7 ränder):

hoppa över 3 spår, smygmaska med färgen Rose Quartz,

hoppa över 2 spår, smygmaska med färgen Corundum Ruby

hoppa över 2 spår, smygmaska med färgen Garnet

hoppa över 2 spår, smygmaska med färgen Rose Quartz

hoppa över 3 spår, smygmaska med färgen Corundum Ruby

hoppa över 2 spår, smygmaska med färgen Garnet

IMG_3841

Byt till svart färg igen och gör 1 lm som ska ersätta den första fm. Virka därefter 1 fm i varje m. I hörnen virkas (1 fm, 1 lm, 1 fm). Längs med kanterna blir det snyggast (och lättast att komma åt) att virka 2 fm i varannan fm-rad, där nålarna visar.

(Luftmasken är den som gör att det blir en skarp kant och gör så att det går att bygga på runtom i hörnen.)

IMG_3807

Virka som avslutning 3 varv med 1 fm i varje m  i färgordningen Rose Quartz, Corundum Ruby, Garnet. I varje lmb i varje hörn virkas (1 fm, 1 lm, 1 fm).

IMG_3811

Som baksida, virka en likadan bit och virka ihop med fm eller sy på en tygbit! Se nedan hur jag gör!

IMG_3876

Ett annat bra sätt att lära sig virka på är att virka mormorsrutor, som består av stolpar. Jag har tidigare gjort en steg-för-stegbeskrivning, som finns här.

Resterna av de rosa färgerna räcker till ungefär fyra mormorsrutor med två varv av varje färg. Jag lade till ett nystan var av de mörkare rosa nyanserna och fick ut nio rutor att göra ytterligare en sida av. (Den mittersta har fyra rader av mellanrosa).

IMG_3816

Rutorna sammanfogades genom att lägga rätsidorna mot varandra och virka fasta maskor genom de bakre maskbågarna på varje ruta (bild 1 nedan). Då hamnar kanten på baksidan och rutmönstret framträder på framsidan (bil 2 och 3 nedan).

IMG_3820

IMG_3821

IMG_3822

Precis som på den randiga kudden virkade jag fm runtom, två varv här (första v i den bakre maskbågen, andra v i båda maskbågarna).

IMG_3815

Jag är lite emot att ha två virkade sidor på en kudde och tycker det är mycket bättre att kunna få två kuddar. Hur mycket jag än tycker om att virka så känns det som slöseri att gömma det virkade. Därför gjorde jag även här min vanliga dödssynd – sydde fast ett stycke baksida på maskin. Lätt som en plätt! Och har man ingen symaskin, går det lika bra att sy för hand. Enklast är kanske då att köpa en färdigstoppad prydnadskudde i samma storlek. Bra att tänka på när man väljer tyg till sin baksida är att välja samma slags material som garnet. Det är en fördel så att det krymper jämnt vid en tvätt.

IMG_3827

IMG_3854

Det skulle vara roligt att veta om detta inlägg är till någon hjälp. Skriv gärna i kommentarerna!

Virkliga hälsningar

Erika

IMG_3892

IMG_3890

PS. Det var svårt att fånga rätt och samma färg på bilderna, den som jag tycker stämmer bäst överens med verkligheten är förstabilden.

Ser du något som inte stämmer i mönstret? Då får du gärna mejla mig på erika@fingerscroched.se, så kan jag rätta till det.