Har du hört talas om Mysteriesjalen?

Den kom till i samband med att jag blev tillfrågad att vara gäst i gruppen Mysterievirkning på Facebook (känns väldigt hedrande!). Mysterievirkningen innebär att man får en hint om vad som ska virkas, men inte exakt vad. Inga bilder får användas i beskrivningen eller visas upp i gruppen och allt är väldigt hemligt. Det kan ju också vara så att man när man kommit en bit inser att det inte är något för mig, men då är det bara att avsluta. Det var verkligen spännande från start eftersom det byggdes upp en förväntan. Lite nervöst var det för mig också, för det är alltid pirrigt att se hur ett nytt mönster mottas… Alla i gruppen var supertrevliga, inte minst admin Diana, som var ett stort stöd från början till slut!

Jag ville såklart komma på något helt nytt, men med knapp tid så fick jag tänka om lite grand. Därför lånade jag basen från Emilia- och Erikasjalarna samt Brittsommarsjalen och lade på det som fick kallas medaljonger. Den lilla blomman som syns på några bilder, var den sista delen och kan användas som brosch eller att fästa sjalen med.

IMG_3963

Tanken var (och är egentligen fortfarande) att jag ska lägga ut mönstret som sig bör i fingerscroched-stil med bilder och allt. Men… så länge får ni hålla tillgodo med det skrivna mönstret som finns här nedan. P.g.a. mängden text ligger det som PDF-fil. Mönstret är mycket tydligt, då jag gjorde ett stort grundarbete med det. Eftersom allt var så hemligt var det viktigt att virkarna skulle förstå varje moment. Låt dig därför inte skrämmas av att det är så mycket text! Det mesta är upprepningar, så klarar du de första varven, blir de efterföljande inga problem. Snällt nog har jag fått lov att använda några av virkarnas foton till detta inlägg, så det finns bilder att titta på! Namn på skaparen står på respektive bild.

IMG_3961

IMG_3970

IMG_3971

IMG_3974

IMG_3987

IMG_3969

IMG_3962

IMG_3988

IMG_3973

IMG_3967

IMG_3989

Klicka på länken nedan för att komma till mönstret:

MYSTERIESJALEN PDF

I mysterievirkningen använde många garnet Catania, då det erbjöds färdiga paket om åtta nystan framtagna i fyra färger. En del valde att virka i garner de hade hemma och det går bra vilket som. Jag har gjort tre sjalar (ok, nästan helt färdiga…) som jag använde för att vägleda virkarna. En av dem gjorde jag i flera olika färger av Scheepjes Catona. Både Catania och Catona är likvärdiga av bästa kvalitet och i massor av färger, men det jag föredrar med Catona är att det är något mjukare och följsammare. Att det faktiskt är ett mer prisvärt alternativ är också en fördel!

Mönstret är uppbyggt i flera sektioner, och man kan byta färg sektionsvis som på bilderna, eller välja många olika färger istället. Det som var slående var hur stor variationen på garnåtgång var! Några hade mycket garn kvar och andra nästan ingenting. Min sjal gick på totalt 315 gram. och blomman ca 30 gr. Något som är bra att veta är att sjalen mot slutet veckar sig i spetsen och det åtgärdas under de sista varven och använder man då ett garn av annan kvalitet (än ovanstående 50 gr = 125 m) kan dessa justeringar behöva göras antingen tidigare eller senare (eller inte alls?).

Hos Favoritgarner.se finns (till förmånligt pris) två Catonapaket, som jag fått sätta ihop efter egen smak. Av alla färger som finns, så tycker jag mest om… alla tror jag och det som fångar mig kan se helt olika ut från gång till gång, men det måste ha något speciellt. Det som speglar mig och min skaparglädje i dessa paket är möjligheten att bygga upp en helhet av många olika nyanser. (Klicka på länken för att komma vidare).

Röda Favoriter Catona av @fingerscroched

IMG_3997

Lila Favoriter Catona av @fingerscroched

IMG_3995

Andra fina kombinationer hittar du här.

Vill du testa att göra en sjal eller något annat i flera samstämda nyanser så kika in där!

—————

På bilden nedan har jag virkat mormorsränder i olika liknande nyanser. Precis min smak!

IMG_3985

Virka på!

PS. Som vanligt med mina mönster….

Jag lägger ner mycket tid och kärlek både på att göra mönster och lägga ut dem på bloggen! Jag delar mina mönster gratis och om du virkar efter dem och lägger ut i sociala medier, kom ihåg att länka eller hänvisa till mönstret eller www.fingerscroched.se! Det är också roligt om du taggar dem med #fingerscroched, så även jag kan få ta del av ditt alster! 

Följ FingersCroched på Instagram och Facebook!