De ser så fina ut, alla virkade ljusbollar jag sett. Så, varför inte göra en variant av bollen – en ljuslåda!

Mönstret jag använt mig av är min Lyckliga Lotta-ruta som jag använde till den Sockersöta Sittkudden (scrolla ner för att komma till hela beskrivningen).

IMG_4262

Jag tycker rutan passar bra till detta ändamål, med sina många håligheter där ljuset kan sippra ut. Jag som vanligtvis brukar använda mig av mycket färg, valde en helt annan färgskala till lådan. Det blev koppar, guld och beige, kanske inspirerad av årstiden… eller av de duktiga virkerskor/stickerskor som använder jordnära färger.

IMG_4359

Tyvärr förlorade kopparfärgen sin lyster efter stärkningen och den blev något mörkare. Men det kanske inte syns i mörkret ändå 

IMG_4346

För att ha något att hålla uppe rutorna med, letade jag efter en kartong här hemma. Det visade sig vara ett litet problem. Det fanns ingen kartong med rätt storlek. Med rätt storlek menar jag kvadratisk 15×15 cm, större än själva rutorna för att spänna ut dem så mycket som möjligt. Så det blev till att bygga en egen form. Som tur var hittade jag en avlång kartongbit, där jag ritade upp 4 rutor 15×15 cm på rad och en ruta ovanpå en av de mittersta rutorna. Lite tejp och så var den färdig!

Men det där med stärkelse… Hur ska man tänka då? Jag har tidigare använt tapetlim eller strösocker. Denna gången tänkte jag använda lim och vatten, eftersom min erfarenhet av sockerstärkelse är kladdig, men så backade jag när det stod någonstans att limmet kan ge en vitaktig yta. Ganska logiskt faktiskt. Pga avsaknaden av tapetlim här hemma, var det att gå tillbaka till strösockret då. Problemet var bara att det endast fanns rårörsocker! Blir ytan brun då? Det fick helt enkelt bli florsocker. Och även om ytan är lite kladdig, så funkade det bra. Fördelen med olika sockerstärkelser är att de är vattenlösliga och blir det fel är det bara att skölja ur sockret och göra om. Alltid någon fördel.

Den lilla ljusslingan köpte jag på Gekås (Ullared) för en tjuga, men de finns på många ställen för en billig peng, t.ex. Clas Olson, Jula, Biltema.

Extra bra med den här lådan tycker jag är att det går att variera användningsområden. Varför inte en…

…..garnkorg,

IMG_4342

fruktkorg, eller…

IMG_4341

…kruka?

IMG_4340

Virka på!

Följ FingersCroched på Instagram och Facebook!

Jag lägger ner mycket tid och kärlek både på att göra mönster och lägga ut dem på bloggen! Om du virkar efter mina mönster och lägger ut i sociala medier, vill jag därför gärna att du länkar eller hänvisar hit till www.fingerscroched.se! Det är också roligt om du taggar dem med #fingerscroched, så även jag kan få ta del av ditt alster!

———————————-

Beskrivning

Ljusbox

FingersCrochedDesign

Garn: Scheepjes Catona 100 % bomull. 1 nystan à 25 gr av varje färg 179 Topaz, 383 Ginger Gold, 1 nystan à 50 gr 404 English Tea.

Nål: 3

Övrigt material: Stärkelse av något slag, jag använde florsocker och vatten, kartong, tejp, plastfolie, knappnålar, sax, fästnål, ljusslinga

———————–

Virka 5 stycken Lyckliga Lotta-rutor, enligt detta mönster. Virka också ett varv fm runtom varje ruta (i hörnen 1 fm, 1 lm, 1 fm).

Lägg ut rutorna enligt bilden och virka ihop sidorna med krabbmaskor som ger en fin avslutande kant (se bilden).

IMG_4348

Krabbmaskor görs genom att virka fasta maskor från “fel håll”. Det vill säga, är du högerhänt börjar du virka från vänster och gör fasta maskor i maskan till höger om nålen. Tvärtom om du är vänsterhänt.

IMG_4339

Enklast är att virka ihop de fyra sidorna först och därefter “locket”.

IMG_4351

Ta en kartong i passande storlek eller bygg en låda som jag gjorde. Storleken på mina rutor blev ca 13 x 13 cm och därför gjorde jag lådans sidor 15 x 15 cm. Klä lådan med plastfolie!

IMG_4337

Gör i ordning stärkelsen. Jag blandade 3 dl florsocker med 1,5 dl vatten och kokade upp det på spisen tills det blev genomskinligt, Mängden stärkelse räckte precis. Bomullen suger åt sig mycket vätska, så nästa gång gör jag lite mer.

IMG_4338

 Dränk rutorna i stärkelsen, så det går in ordentligt. Krama ur överflödig stärkelse och trä rutorna över lådan täckt med plastfolie. Jag satte en massa knappnålar runtom för att hålla virkningen på plats, eftersom den ville dra åt alla håll. Låt den sedan torka färdigt. Min tog ungefär ett dygn på dig att bli helt torr.

IMG_4352

IMG_4349

Ta bort alla nålar och lirka loss lådan försiktigt.

Ljusslingan lägger jag bara på underlaget. Det går säkert bra att fästa den på något sätt också oma man vill fördela ljuset.

KLAR!

IMG_4358

IMG_4354

IMG_4353

Virka på!

Ser du något som inte stämmer i mönstret? Mejla mig på erika@fingerscroched.se, så kan jag rätta till det.

Buy Me a Coffee