Sitter här dagen före midsommar… Jag var lite sent ute med de virkade midsommarkransarna i år, men vill ändå visa dem! Tycker de blir så fina ❤️ och för att citera en klok person “Jag tycker man kan ha blommor i håret jämt”. Javisst, såklart man kan!

image

image

Förra året gjorde jag kransar i dovare färger från Drops Paris. I år valde jag klarare färger i ett bomullsgarn från Hemtex med virknål 4 och eller Drops  you 5 med virknål 5.

Jag har använt mönster från olika ställen, förutom till prästkragen, där jag gjorde ett eget.

Tillägg 160620: Här finns mitt mönster på en virkad vallmo.

image

————–

Prästkrage

image

5 lm, slut till en ring med 1 sm

Varv 1: Gult garn.1 lm (=första fm), 9 fm runt ringen, slut med en sm i lm.

Varv 2: Byt till vitt garn. Fånga upp garnet genom en av fm, *virka 10 lm, 1 sm i nästa m*, upprepa *-* varvet runt, 1 sm i samma m som första lm.

Varv 3: Fortsätt med samma garn direkt. *7 lm, 1 sm i samma m som lm-kedjan i varv 2*, upprepa *-* varvet runt avsluta med 1 sm i samma m som första lm.

Det innebär alltså att lm-kedjorna i varv 2 och 3 ligger parallellt på varandra.

Vill du dela mönstret? Länka då till min sida eller hänvisa till www.fingerscroched.se.

image

————–

Blåklint

image

Mönster finns här hos Tant Grön.

————–

Ros

image

Mönster som jag har sedan gammalt i minnet:

Lägg upp en lm-kedja med ojämnt antal m. 3 lm (=första st),

4 st i 4:e m från nålen. hö 1 m, *1 fm, hö 1 m, 5 st i nästa m, hö 1 m*,

upprepa *-* varvet ut. Rulla ihop till en ros och sy runt så det sitter!

————–

Smörblomma

image

Mönstret är från denna toppenbok med många olika blommor, av Lesley Stanfield. (Hänvisar till boken, då jag inte kan dela mönstret här…)

image

————–

Stomme och blad

Som stomme till kransarna har jag virkat ett längre band med knyten på var sida. Bandet består av två, tre varv hst (beroende på hur brett man vill ha det) på en kedja med ca 90-100 lm. Då det töjer sig lite när man knyter, är det bra att göra det några centimeter kortare än omkretsen på bäraren. Knytena är gjorda så här:

Utgå från kanten av bandet. Virka 60 lm, 1 fm i andra lm från nålen, 1 fm, 1 hst i nästa 2 m, 1 st i nästa 3 m, 1 fm. Nu virkas det på motsatt sida av bladet. 1 fm i samma m som förra fm, 1 st i nästa 3 m, 1 hst i nästa 2 m, 1 fm i nästa 2 m. Nu bör det se ut som ett löv. Gör då 1 sm i varje “hålrum” i mitten av bladet och upp till lm-kedjan, och fortsätt virka 1 sm i varje m i lm-kedjan ända upp och fäst i bandet.

På samma sätt kan blad virkas att sätta mellan blommorna i kransen för att fylla ut. (Behöver dock inte vara en sm-kedja i mitten, men det är dekorativt).

image

Hoppas nu på en skön midsommar!

 Virka på! 

Följ FingersCroched på Instagram och Facebook!

 

Buy Me a Coffee