Man kan nästan säga att jag fått dille på att göra halsprydnader… Så varsågod, här kommer mönster på min lättvirkade tubhalsduk i mormorsränder!

Modellen är långsmal så den passar lika bra att bara låta korva sig runt halsen eller helt enkelt dra upp över huvudet när det blir kallt om öronen.

image

image

Jag har också gjort ett par matchande torgvantar, som du hittar mönster till här.

image

Från början virkade jag enbart i det lilablå garnet, men tyckte att det saknades någonting…  Efter att ha tittat i mina lådor, hittade jag den, för mina ögon, perfekta blandningen av nyanser!

image

I och med att färgerna återkommer på olika ställen i nystanen, bytte jag färg där jag tyckte att det passade. Det finns alltså inget ”facit” för i vilken ordning de kommer, men på bilderna syns det förhoppningsvis hur jag har tänkt.

image image

Färgerna skiljer sig åt mellan de olika bilderna, då de är fotade i olika ljus. Och faktiskt skiljer sig glans och färg åt beroende på dag och kväll och ändrar utseende. Ännu ett skäl till att älska de här garnerna!

Virka på!

160121 Bilden nedan: Tubhalsduken virkad i Viking Nordlys blå/gfå/brun samt Drops Delight brun/beige.

image

——————

Jag lägger ner mycket kärlek på att både göra mönster och att lägga ut dem på bloggen! 

Om du virkar efter mina mönster och lägger ut i sociala medier, vill jag därför gärna att du länkar eller hänvisar hit till www.fingerscroched.se! Det är också roligt om du taggar dem med #fingerscroched, så även jag kan få ta del av ditt alster!

Följ FingersCroched på Instagram och Facebook!

——————

Beskrivning

– Lättvirkad tubhalsduk –

FingersCrochedDesign

Garn: Marks & Kattens Fame Trend, färg 660 (blå/lila) samt Drops Delight, färg 08 (grönt). Båda 75 % ull / 25 % polyamid.

Garnåtgång: 160 gr

Nålstorlek: 5

Färdig storlek: h 47 x b 35 cm (bredden är angiven ”dubbelvikt”)

Bra att veta:

Om du vill ändra bredden, gör en lm-kedja delbar med 3 och 4 (p.g.a. att varje stolpgrupp kräver 3 m och varje snäcka på kanten kräver 4 m).

(Tyvärr har jag inte gjort en lika utförlig bildbeskrivning som jag brukar göra, jag har nämligen legat sjuk och mest bara virkat. Har du några frågor om mönstret, tveka inte att mejla mig på erika@fingerscroched.se.)

Förkortningar i beskrivningen

m = maska

lm = luftmaska

fm = fast maska

st = stolpe

stgr = stolpgrupp

lm-kedja = luftmaskkedja

hö = hoppa över

v = varv

Start: Virka 120 lm, slut till en ring med 1 sm i första lm (OBS! Var noga med att lm-kedjan inte snurrar sig)

Varv 1: 3 lm (=första st), 1 st i varje m varvet runt, slut med 1 sm i 3:e lm (120 m)

image

Varv 2: 3 lm (=första st), 2 st i samma m, *hö 2 m, 3 st i nästa m*, upprepa *-* varvet ut, hö 2 m, slut med 1 sm i 3:e lm (120 m / 40 stgr)

image

Ta dig fram till nästa utrymme genom att göra 1 sm i varje m genom den närmsta stgr. Därefter virkas vanliga mormorsränder enligt följande.

Varv 3: 3 lm (=första st), 2 st i samma mellanrum, *3 st mellan alla stgr* varvet runt, slut varvet med 1 sm i 3:e lm (120 m / 40 stgr)

Varv 4-55: Upprepa varv 3 (120 m / 40 stgr)

image

Varv 56: 3 lm (=första st), 1 st i varje m varvet runt, slut med 1 sm i 3:e lm (120 m)

image

Varv 57: 1 lm (=första fm), hö 1, 4 st i nästa m, *hö 1, 1 fm, hö 1, 4 st i nästa m*, upprepa *-* varvet runt, slut med 1 sm i första lm och fäst. (30 snäckor)

image

Det sista varvet virkas i maskorna på startkedjan (som v 57). Vänd således upp och ner på tubhalsduken och sätt nålen i valfri m.

Varv 58: 1 lm (=första fm), hö 1, 4 st i nästa m, *hö 1, 1 fm, hö 1, 4 st i nästa m*, upprepa *-* varvet runt, slut med 1 sm i första lm och fäst. (30 snäckor)

image

Klar!

image

image

image

Virka på! 

Ser du något fel i mönstret? Vänligen mejla mig på erika@fingerscroched.se.