En väska man blir glad av, jag älskar hur färgerna riktigt lyser!

image

Som grund har jag här använt mig av den underbara Rosie Pose-rutan som jag använde till min Flower Power-korg. Jag ville ha mittdelen lite mer markerad och därför ändrade jag i varv 2 och gjorde ett varv stolpar istället för fasta maskor. Rosie Pose-rutan har jag översatt till svenska här på bloggen.

image

De enfärgade garnerna är från Stoff och stil och det flerfärgade från Red Heart (inköpt på GeKås!), alla i akryl (skiljde lite i tjocklek men… äsch… det blev bra ändå!). Jag har virkat med nålstorlek 4 rätt över. Garnåtgången blev ca 300 g till rutorna och 100 g till botten och handtag av det tjockare. Storleken på väskan är ca 40 x 30 cm.

image

Till botten har jag använt det flerfärgade garnet samt ett kraftigt blandgarn, även det från Stoff och stil. Den är virkad med nål 6, dels för att få det riktigt tätt och stabilt, dels som en rolig effekt.

image

image

image

Jag lägger ner mycket kärlek på att både göra mönster och att lägga ut dem på bloggen! 

Om du virkar efter mina mönster och lägger ut i sociala medier, vill jag därför gärna att du länkar eller hänvisar hit till www.fingerscroched.se! Det är också roligt om du taggar dem med #fingerscroched, så även jag kan få ta del av ditt alster!

————–

Beskrivning

 Joy Bag 

– FingersCrochedDesign –

—–

Ovandel

image

Virka 30 Rosie Posie-rutor (observera att jag till denna väska ändrade i mönstret lite och gjorde st istället för fm på varv 2). Lägg upp 3 x 10 rutor enligt bilden.

image

Virka med fasta maskor längs med alla rutor, så att alla rutor sitter ihop. Se till så att fm-kanten virkas åt samma håll. Jag började med att virka ihop tre och tre för att därefter göra de längre sidorna.

image

image

Vik dubbel och virka samman så att hela delen sitter ihop som en ring och bildar själva väskan.

image

Virka en kant runtom upptill. Enligt bilden har jag gjort:

cerise 1 varv fm,

gul 1 varv fm + 1 varv hst,

ljusgrön 1 varv hst,

mörkgrön 1 varv hst.

Bottendel

(Här får man anpassa efter den storlek det blir på ovandelen.)

Jag gjorde som följer:

image

Lägg upp en passande längd lm (jag gjorde 34 lm).

Varv 1: Stoppa nålen i 2:a m från nålen. Virka fm hela raden ut. I sista m gör 1 fm, 1 lm, 1 fm, 1 fm. Fm hela raden ut. I sista m gör 1 fm, 1 lm, 1 fm, 1 lm, slut v med 1 sm.

Varv 2: 1 lm (=första fm), fm raden ut fram till första lm i hörnet, där virkas 1 fm, 1 lm, 1 fm, därefter 2 fm i fm, 1 fm, 1 lm, 1 fm i lm. Fm raden ut fram till första lm i hörnet, där virkas 1 fm, 1 lm, 1 fm, därefter 2 fm i fm, 1 fm, 1 lm, slut v med 1 sm.

Varv 3-4: Enligt samma princip som varv 2. Fm varvet runt. I hörnen görs 1 fm, 1 lm, 1 fm i lm på föregående v 2 fm i fm runt hörnet, därefter 1 fm, 1 lm, 1 fm i lm på föregående varv.

Gör en mall av bottenplattan på ett papper, för fodret.

image

Handtag

Fem längder av det tjocka garnet tillsammans med en längd av det tunnare i olika färger x 3 flätas tillsammans. Ett tips när man ska fläta är att ta 3 x den längd man vill ha på den färdiga flätan. Jag ville ha handtagen 60 cm långa och startade därför med ca 180 cm. Sy sedan med en söm i varje ände, för att få det att hålla bättre (det blir också plattare).

image

Dags för montering

image

Gör ett varv 2 fm i varje m i yttre mb på bottendelen. Virka ihop över- och bottendel med fm. Om antalet inte stämmer riktigt, få man jämna ut och justera. Kan vara en bra idé att nåla fast först för att få det jämnt.

image

Sy ett foder av passande tyg. Jag har använt ett enfärgat bomullstyg. Använd mallen på botten och sy ihop med en foderdel motsvarande ovandelen. Tänk på att göra fack om det är önskvärt.

image

Sätt en nål i för att markera mitten på de yttersta rutorna och sätt handtagen vid sidan av dem mot mitten på väskan.

image

Sy fast fodret (jag använder maskin) men se till att sy under den översta kantradens maskbågar (de ska virkas i senare). Gör gärna några extra sömmar där handtagen sitter.

image

Handtagen ska nu “virkas in i väskan” så att det ser ut som på bilden nedan.

image

Vik in delen där fingret pekar, mot mitten. Virka ihop med fm de närmsta 8 m, på insidan av handtagen.

image

Där vägen delas, virka fm åt ena hållet förbi handtaget och stoppa precis framme vid nästa handtag på samma sida. Klipp av garnet, men lämna en längre bit till resterande maskor som görs senare.

image

Virka på samma sätt på motsatta sidan. Framme där det virkades ihop mellan handtagen görs 1 sm i första fm samt genom fm på motsatt sida för att sluta runt kring båda handtagen. Fortsätt virka på samma sätt där garnet klipptes av i förra steget, så det ser likadant ut på bägge sidor och blir ett varv fm runtom hela delen.

image

image

Från sidan sett

image

Uppifrån sett

Nu är väskan klar!

image

image

image

image

Bilderna är tagna på klipporna i härliga Bohuslän! Min lilla H är så engagerad i mitt virkande och hjälper gärna till med rekvisita. Som en liten sol 

image

 Virka på!

Ser du något fel i mönstret? Meddela gärna mig i kommentarsfältet nedan!

Buy Me a Coffee