Här har solen lyst som aldrig förr de senaste dagarna, så det känns lite konstigt att komma med ett mönster på ett tjockt pannband just nu. Jag gissar dock att värmen snart försvinner och då är det gott att kunna värma öronen!

image

image

Efter några timmars virkning har man ett färdigt pannband i handen, det kan ju inte bli bättre. Grunden är en slags resårvirkning av enbart fasta maskor och pricken över i blir den stora blomman! Men självklart kan man skippa den om man vill göra en enklare modell.

image

Garnet är Scheepjes Stone Washed XL, detsamma som jag använde till filten Höstaster. Det har verkligen blivit ett favoritgarn, både detta och den tunnare versionen. Det är så mysigt mysigt och man ser snabbt resultat av virkningen. Det är ju bra! Och vill man ha en annan färg än rosa så finns det andra härliga färger att välja mellan.

Virka på!

Följ FingersCroched på Instagram och Facebook!

Jag lägger ner mycket tid och kärlek både på att göra mönster och lägga ut dem på bloggen! Om du virkar efter mina mönster och lägger ut i sociala medier, kom ihåg att länka eller hänvisa till mönstret eller www.fingerscroched.se! Det är också roligt om du taggar dem med #fingerscroched, så även jag kan få ta del av ditt alster! 

————————————–

Beskrivning

Enkelt pannband med stor blomma

– av FingersCroched –

Garn: Scheepjes Stone Washed XL;  842 Smokey quartz, 860 Rose Quartz. 70 % bomull/30 % akryl

Garnåtgång: 1 nystan av varje färg, vilket lämnar lite rester.

Virknål: 5

Färdig storlek: 47 cm i omkrets, 8 cm brett, men är anpassningsbart.

Bra att veta:

I mönstret virkas picoter (3 lm, 1 sm i 1:a lm). För att förenkla skrivs enbart ”picot”.

Var noga med att gå ordentligt ut i kanten när sista maskan på varvet virkas (se bilden nedan). Den sista maskan virkas i den lilla vändluftmaskan på föregående varv och den syns inte alltid så bra. Missar man den, så minskar maskantalet. Som en liten hjälp, kan man sätta en markör/garnbit i den så är det lättare att hitta.

image

————–

Förkortningar

m = maska

lm = luftmaska

sm = smygmaska

fm = fast maska

hst = halvstolpe

st = stolpe

bmb = bakre maskbåge

hö = hoppa över

fg = föregående

v = varv

Start: Använd färgen Rose Quartz. Gör 15 lm

Varv 1: Börja i den 2:a m från nålen, virka 1 fm i varje lm hela varvet, vänd  (15 m)

image

Följande varv virkas enbart i bakre maskbågen.

Varv 2: 1 lm (=första fm), 1 fm i varje bmb hela varvet, vänd (15 m)

image

Jag har gjort ett pannband som passar mitt huvud. För att anpassa – mät tills arbetet fått en längd som passar. Det är bra om det är lite kortare eftersom resåren är något stretchig.

Varv 3-88: Upprepa enligt varv 2 (15 m).

Virka ihop ändarna med 1 sm i varje m, så det blir en ring.

image

Önskas en mjukare kant runtom? Börja i valfri kantmaska och virka 1 sm, 2 lm, hö 1 kantmaska, 1 sm, 2 lm osv varvet runt.

Blomma

Start: Använd färgen Smokey Quartz. Gör 102 lm

Varv 1: Börja 1 3:e lm från nålen. 1 hst i varje m, vänd (101 m)

Varv 2: Låt den m nålen nu sitter i räknas som första sm. Hö 1 m, virka *(3 st, 1 picot, 3 st) i samma m, hö 1 m, 1 sm i nästa m*, upprepa *-* ytterligare 24 ggr (25 blad) Klipp av garnet, men lämna en lång ände.

image

Rulla ihop remsan och fördela bladen så det liknar en blomma. Sy ihop efterhand med den långa änden. Dekorera eventuellt med en knapp eller brodera några franska knutar i mitten.

image

image

Jag valde en enkel pärlemoknapp ur min farmors knappgömma. Vilken skatt det är!

image

Sy fast blomman på pannbandet (gärna över skarven).

 KLAR! 

image

image

Ser du något som inte stämmer i beskrivningen? Då får du gärna mejla mig på erika@fingerscroched.se, så kan jag rätta till det!