Jag gjorde en liten färgglad väska som jag visade på Instagram. Väskan blev väldigt omtyckt, så därför beskriver jag här hur jag gick tillväga. Ha lite tålamod med alla länkar!

image

Själva väskan har jag satt ihop efter en egen tanke, men grunden består av Retro granny square från CrafternoonTreats som jag virkat i olika utföranden. Det har blivit en av mina favoritrutor och kommer ursprungligen från den bagalong jag deltog i, vilket går att läsa och se mer av i detta inlägg.

image

Virka på!

Följ Fingers Croched på Instagram eller Facebook!

Jag lägger ner mycket kärlek på att både göra mönster och att lägga ut dem på bloggen!

Om du virkar efter mina mönster och lägger ut i sociala medier, vill jag därför gärna att du länkar eller hänvisar hit till www.fingerscroched.se! Det är också roligt om du taggar dem med #fingerscroched och @fingerscroched, så även jag kan få ta del av ditt alster!

Beskrivning – liten väska

Garn och nål:

Jag har använt olika sorters akrylgarn som jag hade hemma. De är av ungefär samma tjocklek och jag använde nålstorlek 5. (Skotte, Tanja, Red heart. Det självrandande garnet är Red heart Detroit fg 02086).

Andra garner funkar också!

Färdig storek:

Längd 25 cm, bredd 23 cm.

Axelremmen virkade jag ca 115 cm lång. Den kommer att töja sig och därför har jag gjort den justerbar.

Anpassa rutorna till den storlek du vill ha på din väska!

Virka enligt mönstret Retro granny square i länken ovan:

en ruta med 12 varv

image

samt

fyra rutor med vardera sex varv

image

Klicka på IMG_5951 för att se en liten film på hur rutan är uppbyggd.

De fyra rutorna virkade jag ihop med den platta hopvirkningen jag använde till den rosa prickikudden, det finns en beskrivning här. Det går också bra att virka med fasta maskor genom t.ex. båda maskbågarna eller de bakre maskbågarna. Det är lite efter smak 

image

image

De båda delarna virkade jag ihop med fasta i båda maskbågarna på tre sidor (öppningen fri).

image

Eftersom den lilla rutan inte blev helt kvadratisk efter bara sex varv och de olika garnertyperna jag använde, så virkade jag olika maskor (fm, hst, st) för att få en jämn kant. Det avslutande varvet består av krabbmaskor, som jag tycker blir en fin avslutning. En beskrivning på hur de virkas finns i detta inlägg (scrolla nästan till slutet).

image

image

image

Axelremmen är enkelt gjord av sju fasta maskor på rad och längden är ca 115 cm. Vanligtvis brukar jag sy på en bit tyg på baksidan av de axelremmar jag gör för att undvika uttöjning. Denna fick bli annorlunda och är istället justerbar med knappar. Som synes på bilden sitter en liten metallring mellan axelremmen och en virkad hållare i väskan, vilket gör att remmen kan justeras genom att flyttas mellan de tre knapparna. Kom därför ihåg att göra ett knapphål! Enkelt beskrivet görs det genom att hoppa över ett antal maskor (här 3) på ett varv, ersätta dem med lika många luftmaskor (här 3) och på nästa varv virka runtom luftmaskbågen med lika många maskor. Den andra änden av axelremmen är fastsydd direkt i väskan.

image

image

Slutligen sydde jag ett foder (helt enkelt en fyrkant i samma storlek som väskan) med en dragkedja i, nålade fast axelrem och hållare och sydde på maskin runtom.

Jag syr alltid på maskin, eftersom jag inte tycker att det syns i virkningen något nämnvärt. Däremot använder jag en tråd i liknande färg som garnet eller min favorit – tunn, tunn fiskelina på rulle. Helt osynlig!

image

Klar att bära med stolthet!

image

image