Förra våren gjorde jag flera cirkelrutor till Prickkudden i klara “legofärger”.

image

Det blev också ett gäng i rosa/grå toner som länge har legat och gottat till sig i en korg.

image

Eftersom jag behöver ta mig i kragen och slutföra flera ofärdiga alster, har jag nu satt lite press på mig genom att köra ett, vad jag kallar, ufomaraton (är ufo i detta sammanhang ett okänt fenomen för dig, så är förklaringen UnFinished Object). Målet är att jag ska virka färdigt eller montera fem saker innan jag tillåter mig själv att börja med något nytt! Jag hoppas det hjälper lite att basunera ut det till allmänheten 

Nåväl, jag fick förslag på vad jag skulle kunna göra förutom ännu en kudde av de där rosa/grå rutorna, då jag vid tidpunkten tyckte att kuddproduktionen varit hög. Men det var ju ett tag sedan och en kudde tog form ändå!

image

Det som skiljer denna prickkudde från den förra är att rutorna är virkade ihop istället för sydda och mellan rutorna byggs maskraderna upp med olika färger. Jag brukar ofta föredra att sy ihop mina rutor, eftersom jag inte är så förtjust i kanten som ställer sig upp när de virkas ihop, oavsett om det är smygmaskor eller fasta maskor. Därför experimenterade jag mig fram till ett nytt sätt (tror jag, har inte sett det tidigare) och resultatet blev så bra – en helt platt rad mellan rutorna! Dock är det aningen mer tidskrävande och tålamodsprövande…! 

image

I och med att smygmaskorna virkas i de yttre maskbågarna hamnar smygmaskraden emellan de inre maskbågarna och hela rutans kontur framträder.

image

Vill du också virka dig en prickkudde och prova den platta ihopvirkningen? Mönster till rutorna och beskrivning finns här nere 

Virka på!

Jag lägger ner mycket kärlek på att både göra mönster och att lägga ut dem på bloggen!

Om du virkar efter mina mönster och lägger ut i sociala medier, vill jag därför gärna att du länkar eller hänvisar hit till www.fingerscroched.se! Det är också roligt om du taggar dem med #fingerscroched, så även jag kan få ta del av ditt alster!

Du kan följa mig på Instagram och Facebook!

Beskrivning

Prickikudde med platt mittkant

Garn: Hemtex – vit, grå, mörkgrå och cerise (liknande Järbo Molly) samt dubbelt Svarta Fårets Freja (jusrosa fg 41 och gammelrosa fg 43. 100 % akryl

Virknål: 6

Färdig storlek: ca 50 x 50 cm

————–

Förkortningar

m = maska

lm = luftmaska

sm = smygmaska

fm = fast maska

ymb = yttre maskbåge

(ymb kan också kallas bmb – bakre maskbåge, här kändes det mest rätt att använda ymb)

  

1. Mönster till cirkelrutorna finns här. Virka fem rutor av vardera färg, totalt 25 st.

2. Lägg upp rutorna i den ordning du vill ha, 5 x 5 rutor. När jag planerar uppläggningen av mina rutor har jag ett litet knep. Efter första raden flyttar jag varje färg två steg åt höger, på raderna nedan. Bilden visar hur de svarta rutorna förflyttas. Ser du mönstret?

image

3. Nu ska rutorna virkas ihop. Jag virkade enligt nedan ordning (och från samma håll, för att maskorna också ska lägga sig åt samma håll)

1-2 cerise

3-4 gammelrosa

5-6 ljusrosa

7-8 vitt

image

Lägg två rutor bredvid varandra enl bilden,. Lägg den ena rutans yttre maskrad över den andra rutans yttersta maskrad. Stick nålen i ymb på den mittersta lm i rutans hörn. Stick nålen i motsvarande m på den andra rutan, uppifrån.

 image

Fånga upp garnet och fortsätt virka på samma sätt, 1 sm i varje ymb. (Ha alltid garnet under arbetet, använd öppningarna mellan rutorna för att komma åt att sticka in nålen).

image

Varannan övergång ruta till ruta virkade jag över den korsande maskraden…

image

…och varannan under den.

image

image

4. När alla rutor är sammanfogade, virka 2 varv fm runtom. I lmb i hörnen virkas 1 fm, 2 lm, 1 fm.

5. Montera kudden. Jag klippte till ett stycke grått tyg, nålade fast aviga mot aviga och sydde ihop delarna på maskin.

image

Klar!

image

image

Ser du något som inte stämmer i mönstret? Då får du gärna mejla mig på erika@fingerscroched.se så jag kan rätta till det.

Buy Me a Coffee