Jag har fått många förfrågningar om den färgglada koftan som ligger ute på Instagram. Det var lille H som beställde den för ca 1,5 år sedan, med önskemål om att den skulle vara just färgglad! Det är så roligt att han faktiskt använder koftan, mer eller mindre i perioder, och känner sig stolt över den.

Det finns inget mönster på koftan, utan den är virkad helt på fri hand. Fördelen var att jag efterhand kunde mäta på lille H och göra justeringar då det behövdes, vilket kan vara svårt om bäraren inte finns i närheten. Tålamod kan vara bra att ha, jag fick repa upp många gånger innan jag blev nöjd. Men denna kofta är faktiskt något av det jag är mest stolt över och som har varit roligast att virka! Den är unik, precis som ägaren (och hans storebror) 

image

————–

För dig som vill försöka dig på att göra en egen kofta, tänkte jag nu försöka beskriva ungefär hur jag gick tillväga. Det är inte så svårt som det kan verka, så kan du göra luftmaskor, fasta maskor och stolpar samt klura ut hur du ska minska maskantalet, går det säkert jättebra.

Jag bestämde mig för att använda restgarner, men fick komplettera med några nya nystan för att få nyanser som passade in. Alla garner var inte av samma tjocklek, så om det passade virkade jag med dubbel tråd och om det inte skiljde så mycket fick det vara så. Randningen är uppdelad så att det blir en sektion med tre liknande färger. På fram och bakstycket virkade jag två varv av varje färg och på ärmarna ett varv av varje färg.

image

När jag gjorde koftan var lille H 7 år, nu är han 8,5 år och den är mer lagom i storleken nu. Det har verkligen varit ett plagg att växa i! Jag mätte runtom nedtill på lille H och gjorde en lm-kedja som passade runtom honom.  Därefter virkade jag gallermönster (1 st, 1 lm hela raden ut, vänd och virka 1 st i lm, 1 lm osv…) ända upp till ärmhålen. Där fortsatte jag att virka i tre delar, två framstycken och ett bakstycke. Storleken på bakstycket motsvarade storleken på de två framstycken. På båda framstyckena gjorde jag en liten minskning på de översta varven för halsringningen. Randningen är densamma på alla stycken.

image

Väl uppe vid axlarna sydde jag ihop fram- och bakstycke så ärmhålet formades. Runtom det gjorde jag ett varv fasta maskor, för att sedan fortsätta virka runt, runt på samma sätt som det stora stycket, dock med en rand per färg istället för två. Jag har för mig att jag gjorde en minskning ungefär vart fjärde varv för att få ärmarna att smalna av. Mudden är gjord av enbart fasta maskor i några varv, men det finns ju bra resårvirkning om man istället vill ha det. Ett exempel visar jag på Facebook under filmklipp.

Avslutningsvis räknade jag ut hur många knappar det skulle vara och medan jag virkade kanten i fasta maskor runtom hela koftan (hals, fram, nedtill) gjorde jag även knapphålen. För att göra knapphål ersätter du antalet maskor där hålet ska vara med luftmaskor. Varvet därpå virkas vanliga maskor runt luftmaskkedjan istället, så det bildas ett hål.

Med farmors gamla knappar på plats var koftan färdig och redo att användas!

image

Virka på!